Moon Aarre

VH06-018-2910
Vaaleanpunarautias suomenpienhevosori, 148cm

s. 22.06.2008, 6v
3v - 22.06.2011, 4v - 22.06.2012
Satunnainen, lähes reaaliaikainen ikääntyminen

Koulupainotus - Vaativa B, 60cm

Kasvattaja: Moondance
Omistaja: Jasny (VRL-01414)
Asuinpaikka: Hawa Gaited Horses

KTK-II myönnetty 05.01.2014
KRJ-II myönnetty 15.06.2013
VIR MVA Ch myönnetty 10.04.2014


Luonne

Minulla on suomenhevosiin sellainen viha-rakkaussuhde, että olen pyrkinyt parhaani mukaan pysymään poissa rodun piireistä. Eräänä kauniina päivänä ystäväni misery kuitenkin sai kuin ihmeen kaupalla myytyä kasvattinsa minulle, sillä en voinut vastustaa näin upeasukuista ja suloista pikkupoikaa. Niin Moon Aarre muutti luokseni vuonna 2009. Rare on pienestä pitäen ollut niin herrasmiesmäinen ja herttainen, ettei sitä saata tunnistaa suomalaiseksi juntiksi kuin ulkonäkönsä perusteella. Ori on siis lempinimensä mukaan harvinainen yksilö ja meidän välisemme yhteinen kemia toimii täydellisesti. Onnistuin kuin onnistuinkin löytämään suomen kamaralta tulisen rakastajani joutumatta lähtemään meren taa etsimään.

It burns like a fire in the night a glow that rises and becomes the starlite
You'll find it there in the space between heartbeats where the whole world disappears
In a nightbloom garden our hearts did meet like the razor's kiss that sealed our love

Tiger Army - Forever Fades Away

Rare on mitä selkein yhden naisen mies, eikä se koe muiden kanssa työskentelyä helpoksi tai luontevaksi. Toki poika on vielä iältään niin raaka, että vanhetessaan varmasti oppii tottumaan muihinkin ihmisiin. Emme kaikesta huolimatta ole orin kanssa vielä kokeneet tätä asiaa ongelmaksi ja arkemme sujuu huoletta, tiivistä yhteistyötä tehden. Ikuinen ongelmani suomenhevosten kanssa on niiden teräksiset kyljet ja tunnottomat suut, mutta enemmänkin ponimainen, automaattinen ja herkkä Rare toimii allani kuin unelma. Toisinaan nuori ori on sellainen kuin muutkin teinit, pitäen itsestään kovaa meteliä pörhistellen, riekkuen ja kovistellen. Näitä päiviä on kuitenkin hyvin harvassa ja nopeasti pikkupoika kesyyntyy, kun oma ihminen saapuu lähistölle ja laittaa vakaalla, rauhallisella otteellaan sen aisoihin.

Muiden hevosten kanssa Rare käyttäytyy arvokkaasti. Laitumella se kunnioittaa tovereitaan, eikä nujakoi kuin leikkimielessä. Vaikka orilla on itsellään hyvin pitkä pinna, ei se katsele toisten isottelua kuin tiettyyn pisteeseen asti ja sitten joko ottaa etäisyyttä, tai laittaa itse ylimielisen hevosen kuriin. Toki laitumella ystävien kanssa oleskelu on mukavaa, mutta Rare tulee silti portille vastaan sitä sisälle noudettaessa, jolloin orin huomio kiinnittyy täysin kaksijalkaiseen johtajaotukseen.

Selkäänsä Rare hyväksyy perunasäkit ja riettaat riehujat, mutta herkkäsuisen tapauksen ohjista kiskominen tulee ehdottomasti kaikkien unohtaa. Ori toimii nätisti, eikä sen huomio kiinnity kentän ulkopuolisiin tapahtumiin, eikä edes samaan aikaan ratsutettaviin tammoihin. Niin ikään kilpailutilanteissa hevonen käyttäytyy mallikkaasti, ellei sitten ole hosumapäällä, mutta sitä tuskin tullaan usein näkemään. Parhaimmillaan Aarre on heittäytyessään mamman suloiseksi mussukaksi, hakiessaan huomiota ja lutuisesti osoittaessaan rakkauttaan. Harmi vain, ettei Raren kokoista oria ole ihan helppoa ottaa sylivauvaksi.


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. VIR MVA Ch Moon Ärräpää
KRJ-I, SV-II, KTK-II, YLA2, SLA-I
ii. VIR MVA Ch Samoilija
SLA-I*, YLA2, KTK-III, KRJ-II
iii. Saamaton
iie. Kuun Liljankukka
ie. Ch Neiti Kesäheinätär
YLA2, SLA-I, KTK-III, KRJ-II
iei. Herra Hakkarainen
iee. Tuulikki
e. Ch Moon Silmäterä
ERJ-II, SLA-I, YLA2, KTK-III, SV-II
ei. Hovi-Niko
YLA2, KTK-III, SLA-III
eii. Mikon Kalteva
eie. Hovi-Henna
ee. Sumun Kaipaus
ERJ-II, YLA2
eei. Aallon Iisak
eee. Sumusilmä

16.01.2012 tamma Seljasaaren Romanssi KTK-II emä Wuorelan Varjokas
20.10.2013 ori Sirkkeen Arotuli KTK-II emä Mörkövaaran Pirra
01.02.2014 ori Seljasaaren Hurmos KTK-II emä Seljasaaren Vilunki
05.02.2014 ori Seljasaaren Vimma KTK-II emä Seljasaaren Lumo
01.07.2014 tamma Korpikuusen Kyynel KTK-II emä Seljasaaren Vilunki
17.09.2014 ori Pirunkorven Arvo emä Moon Mariina


Sukuselvitys

i. Moon Ärräpää (rautias, 155cm) on suomenhevosten ehdotonta aatelia, joka on saavuttanut urallaan käytännössä kaiken mitä tavoitella voi. Ori on menestynyt niin näyttelyiden kuin laatuarvosteluidenkin saralla ja se kilpaili kouluratsastusta Vaativa A tasolla, onnistuen haalimaan kokonaiset 67 sijoitusta ennen eläkettään. Ärräpää on hyvin luonteikas hevonen, eikä ori anna mitään hoitajilleen ja ratsastajilleen ilmaiseksi. Onni on, ettei Aarre ole saanut kuin upean ulkonäkönsä ja taitonsa isältään. Purrinakin tunnettu ori on todella periyttänyt parhaat piirteensä jälkeläisilleen, joista kasvaa toinen toistaan hienompia yksilöitä.

ii. Samoilija (rautias, 149cm), jota sen omistaja kuvailee herttaiseksi herrasmieheksi ja perussuomalaiseksi pojaksi, on sekin mielettömän upea tapaus. Keneltäpä muultakaan Ärräpää olisi taitonsa ja ulkonäkönsä perinyt kuin isältään, joka poikansa tavoin on niittänyt hienoa näyttely ja laatuarvostelumenestystä. Kouluratsastusta Vaativa B tasolla kilpaillut ori saavutti pitkällä urallaan huimat 71 sijoitusta ja vielä tämän lisäksi 18 valjakkoajosijoitusta. Sen lisäksi Sami oli luonnoltaan hyvin nöyrä, yhteistyöhaluinen ja rauhallinen, kaikkea sitä mitä ihan jokaiselta orilta ei odottaisi. On itsestäänselvää, että Samoilijasta on jäänyt vain moitteettomia jälkeläisiä.

iii. Saamaton (voikko, 145cm) oli varsana kuin ruma ankanpoikanen. Automaattinen oletus oli, ettei orista olisi mihinkään, mutta ajan myötä Saamattomasta kasvoi joutsen, kuuliainen ja hyvin yhteistyökykyinen kouluratsu. Ori kilpaili Vaativa B tasolla, keräten suuren määrän sijoituksia ja sitä käytettiin jalostuksessa runsaasti. Saamattomasta jäi 15 jälkeläistä, jotka kaikki ovat suuntautuneet enemmän tai vähemmän koulukentille.

iie. Kuun Liljankukka (vrautias, 151cm) oli oikein itsepäinen ja tammamainen tamma, mutta silti hyvin kiltti. Lilja edustaa täydellistä suomenhevosta ulkomuotonsa perusteella, jonka vuoksi se kantakirjattiin toisella palkinnolla, ja jonka vuoksi se siirtyi lyhyen kouluratsu-uran jälkeen 12-vuotiaana siitoshevoseksi. Liljan toinen ammatti oli toimia toisinaan vaellushevosena, josta se todella tuntui nauttivan. Tamma eli 28-vuotiaaksi asti, jättäen kaltaisiaan jälkeläisiä maailmaan kymmenen kappaletta.

ie. Neiti Kesäheinätär (rautias, 162cm) on mitä mainioin valinta Samoilijan pariksi, sillä sitä on kuvailtu Moondancen kilteimmäksi hevoseksi. Eikä ihme, tamma tekee aina parhaansa, käyttäytyy kuin laupea lammas ja toimii mitä parhaiten myös aloittelijoiden ratsuna. Silti kokeneetkin konkarit saavat Neelasta kaiken ilon irti ja koulupainotteinen tamma onkin hyvien ratsastajiensa kanssa saavuttanut 52 sijoitusta vaativa B tasolta hyvää näyttelymenestystä unohtamatta. Hienoakin hienomman jälkeläisensä, Moon Ärräpään lisäksi Neelasta on jäänyt lähes yhtä upea tammavarsa, Moon Taiteilijatar, joka on velipuolensa tavoin haalinut ison kasan meriittejä.

iei. Herra Hakkarainen (vprautias, 160cm) tulee hieman tuntemattomammasta, mutta ei suinkaan vaatimattomasta suvusta. Hakkarainen nautti loistoaan pitkään ja vielä ennen eläkepäiviäänkin, saavuttaen useita voittoja kouluradoilla ja näyttelykehissä. Ori on karismaattinen, kiltti ja sitä on käytetty jalostuksessa niukasti ja hyvin harkiten. Hakkarainen periyttää jälkeläisilleen poikkeuksetta upean rakenteensa ja kouluratsun ominaisuudet; upeat askelet, hyvän ratsastettavuuden ja pyrkimyksen parhaimpaansa.

iee. Tuulikki (rautias, 150cm) ei ole tunnettu taitavuudestaan, mutta toimii silti koulupainotteisena oikein hyvin. Tämä tamma on mitä parhain opettamaan taitavampia ratsastajia koulukiemuroiden saloihin valmennusten merkeissä. Mikäli Tuulikin omistaja olisi jaksanut hevoseensa panostaa, oltaisiin tuosta varmasti kuultu vielä paljon. Tamma kilpaili vähän, mutta hermostui helposti, joten nykyinen tehtävä sopii sille paremmin kuin hyvin. Tuulikilla on hankittu jo muutama jälkeläinen, eivätkä nämä tule varmastikaan jäämään sen viimeisiksi.

e. Moon Silmäterä (vrautias, 172cm) jos kuka on periyttänyt mahtavan luontonsa Aarteelle, ja varmaan sen varjolla tamman suuri koko jäi herralta saamatta. 51 helppo A tasoista kouluratsastussijoitusta niittänyttä Sirua voi hyvinkin kuvata omistajansa silmäteräksi, sillä se on saavuttanut muun muassa yleislaatuarvostelun kakkospalkinnon. Siru on lempeä ja löllykkä jättiläinen, jolta kuitenkin ratsastettaessa löytyy myös oma tahto. Tamma on saanut tähän päivään mennessä kolme upeaa jälkeläistä, joilla kaikilla on jotakin kouluratsastusnäyttöä.

ei. Hovi-Niko (rautias, 154cm) näyttää, että myös Aarteen emäpuolelta löytyy potkua! Yleispainotteinen ori menestyi niin koulussa, esteillä, kentässä kuin valjakossakin, vielä näiden lisäksi haaliessaan kantakirja- ja yleislaatuarvostelupalkinnot. Luonteeltaan Niko edustaa voimakastahtoista junttia, joka kuulostaa kyllä ihan tismalleen oikean suomimiehen piirteeltä. Ori menehtyi luonnollisesti vuonna 2009, jättäen maailmaan kuusi menestyksekästä jälkeläistä.

eii. Mikon Kalteva (truunikko, 149cm), kutsumanimeltään Kalle oli eläessään pienikokoinen, mutta pippurinen ja omapäinen ori. Valjakkopainotteinen, mutta ratsuna ja työhevosenakin toiminut Kalle omasi tärkeissä tilanteissa hyvin rauhallisen luonteen, mutta kotikentällä pieni niskottelu ei ollut harvinainen näky. Jalostusorin ammatin Kalle sai parhaassa iässään, jättäen jälkeensä ison kasan luonteikkaita, mutta taitavia hevosia.

eie. Hovi-Henna (vrautias, 156cm) muutti elämänsä alkuaikoina Hovisten siittolaan, eikä sen historiasta tai suvusta tiedetty paljoakaan. Vain siitostarkoitukseen ostettu tamma osoitti yllättäviä yleis/kenttäratsun taitoja, eikä asiaa mietitty kahta kertaa, kun Hennasta tehtiin mainio kenttähevonen. Niin ikään tamman hyvä ja moitteeton rakenne tuotti tulosta näyttelyiden ja kantakirjan saralla. Toisinaan siitoshevostehtävissä toimivaa Hennaa vuokrataan ratsuksi nuorelle, mutta lupaavalle kilparatsastajalle, johon luonteeltaan rauhallinen ja miellyttäsmihaluinen tamma soveltuu todella hyvin.

ee. Sumun Kaipaus (rautias, 163cm) on luonteeltaan kuin mikäkin leidi, oikea herkkäsieluinen ja nirppanokkainen tammamainen tamma. Vaikka Sumu hermostuukin helposti, toimii se painotuslajissaan eli esteillä kuuliaisesti ja rauhallisesti. 110cm esteiltä tamma on hankkinut kiitettävät 52 sijoitusta, joista kahdeksan on voittoja. Vaikka Sumu on ainoa hevonen, joka ei Aarteen suvussa ole niittänyt samanlaista menestystä kuin muut lajitoverinsa, ei se silti ole yhtään muita huonompi tai jää joukon hännille.

eei. Aallon Iisak (ruunikko, 166cm) on harrasteratsuna toiminut, luonteeltaan rauhallinen ja kaikin puolin helppo ori, joka omasi suuren koon ja suuren sydämen. Saku kilpaili lähinnä vain seura/aluekilpailuissa 80cm esteluokkia, joskin orin kapasiteetti olisi riittänyt isommillekin esteille, mutta sen omistajan rohkeus ja taito eivät yltäneet korkeampiin luokkiin. Siinä missä orilta jäi muutamat estekilpailut välistä, käytettiin tuota senkin edestä näyttelyissä ja Saku kantakirjattiinkin toisella palkinnolla. Ori jätti jälkeensä kaksikymmentä jälkeläistä, joille on periytynyt sen raskaahko, mutta hyvä rakenne ja tavoitteellinen hyppykapasiteetti.

eee. Sumusilmä (prautias, 157cm) on Aallon Iisakin vastakohta, kevytrakenteinen, sporttinen ja neitimäinen tamma. Myös Sumu kilpaili esteillä, mutta jopa kansallisella tasolla ja vieläpä menestyksekkäästi. Lopulta tamman omistaja kuitenkin ajautui rahavaikeuksiin, joutuen myymään Sumun. Kaikkien onneksi tamma pääsi hyvään kotiin, sen kilpaura loppui, mutta hyvä suku ja hieno rakenne antoivat hyvät edellytykset siitoskäyttöön. Sumu sai kymmenen suloista varsaa ja viettää nykyisin rauhallisia eläkepäiviä elämästään edelleen nauttien.


Kilpailukalenteri (vain sijoitukset)

NJ - 2 voittoa ja 2 sijoitusta = 4

29.02.2012 - Kutsu - Sph orit - 3 / 5 - irtoSERT, JS (pt. Shonna)
17.03.2012 - Kutsu - Sph orit - BIS1 - MVA-SERT, JS (pt. Shonna)
20.03.2012 - Kutsu - Sph - 1 / 7 - irtoSERT, JS (pt. Peppi S.)
21.03.2012 - Kutsu - S(p)h - 4 / 12 - KuMa, JS (lt. Hanna M-T.)
29.03.2012 - Kutsu - Sph orit - BIS4 - MVA-SERT, JS (pt. Shonna)
30.03.2012 - Kutsu - S(p)h orit - BIS4 - MVA-SERT, JS (pt. Shonna)
09.04.2012 - Kutsu - Sph orit - 4 / 11 - KuMa, JS (lt. Isla P.)
16.04.2012 - Kutsu - Sph orit - BIS2 - MVA-SERT, JS (pt. Shonna)

KRJ - 9 voittoa ja 37 sijoitusta = 46

22.01.2012 - Katvusto - Helppo A - 5 / 50
22.01.2012 - Katvusto - Vaativa B - 1 / 50
22.01.2012 - Seljasaaren Kartano - Helppo B - 3 / 40
24.01.2012 - Katvusto - Helppo A - 4 / 50
27.01.2012 - Katvusto - Vaativa B - 6 / 50
28.01.2012 - 6 Sins - Helppo A - 5 / 50
27.01.2012 - Seljasaaren Kartano - Helppo B - 5 / 40
30.01.2012 - Seljasaaren Kartano - Helppo A - 4 / 50
30.01.2012 - Stecker - Helppo A - 4 / 50
30.01.2012 - Yamera - Vaativa B - 5 / 50
31.01.2012 - Stecker - Vaativa B - 1 / 50
31.01.2012 - Seljasaaren Kartano - Helppo A - 7 / 50
31.01.2012 - 6 Sins - Helppo A - 6 / 50
01.02.2012 - Seljasaaren Kartano - Helppo A - 1 / 50
01.02.2012 - Hiprakka - Vaativa B - 5 / 50
01.02.2012 - Jewel Ponies - Helppo B - 5 / 39
03.02.2012 - Hiprakka - Vaativa B - 5 / 50
04.02.2012 - Hiprakka - Vaativa B - 7 / 50
05.02.2012 - Koston Suomenhevoset - Vaativa B - 2 / 50
05.02.2012 - Koston Suomenhevoset - Vaativa B - 3 / 50
10.02.2012 - Fiktio - Vaativa B - 4 / 50
11.02.2012 - Huvitus - Vaativa B - 3 / 40
14.02.2012 - SLC Ponies - Vaativa B - 5 / 40
21.02.2012 - Dark Side Trakehners - Helppo A - 6 / 100
22.02.2012 - Dark Side Trakehners - Helppo A - 1 / 100
23.02.2012 - Dark Side Trakehners - Vaativa B - 2 / 94
23.02.2012 - Diega Ponies - Helppo A - 6 / 40
24.02.2012 - Diega Ponies - Helppo A - 5 / 40
25.02.2012 - Diega Ponies - Helppo A - 1 / 40
26.02.2012 - Diega Ponies - Helppo A - 3 / 40
01.03.2012 - Diega Ponies - Helppo B - 1 / 40
02.03.2012 - Diega Ponies - Helppo B - 4 / 40
03.03.2012 - Diega Ponies - Helppo B - 2 / 40
05.03.2012 - Viehättävä - Vaativa B - 5 / 50
05.03.2012 - Bairdon - Helppo B - 4 / 60
06.03.2012 - Bairdon - Helppo B - 7 / 60
07.03.2012 - Bairdon - Helppo B - 2 / 60
08.03.2012 - Heijastus - Helppo B - 2 / 40
26.03.2012 - Hawa Gaited Horses - Helppo A - 4 / 40
28.03.2012 - Hawa Gaited Horses - Vaativa B - 1 / 40
29.03.2012 - Hawa Gaited Horses - Vaativa B - 3 / 40
15.04.2012 - Luxus Ponies - Vaativa B - 4 / 30
17.04.2012 - Luxus Ponies - Vaativa B - 1 / 30
18.04.2012 - Luxus Ponies - Vaativa B - 5 / 30
20.04.2012 - Luxus Ponies - Vaativa B - 2 / 30

KRJ Tarina
29.03.2012 - Luxus Ponies - Vaativa B - 1 / 4


Valmennukset

27.12.2011 Kouluvalmennus, valmentajana kitta
Olin kuullut jo paljon juttuja Raresta ennen kuin valmennus ehti alkaakaan. Hienoksi ja uutteraksi kehuttu ori kuulemma keskittyi aina tehtäviin ja ratsastajaan, joten sen kanssa oli helppo työskennellä. Hienoa, ei siis turhaa tappelemista tänään! Maneesiin asteli pian tutun näköinen ratsukko. Jasny kapusi ketterästi komean suomenhevosen selkään. Alkuverryttelyt hoidimme käynnissä ja ravissa ratsukon pelatessa moitteettomasti yhteen. Muutaman kerran jouduin huomauttamaan kuskin käsien asennosta, mutta muuten kaikki sujui hienosti ja ennen kuin ehdin kissaa sanoa, oli jo alkuverryttelyt hoidettu ja ratsukko valmiina tositoimiin. Pyysin ensin harjoitusravissa muutamia voltteja ja väistöjä, ihan perusjuttuja. Rare oli reipas ja liikkui pyöreästi, eikä Jasnyllakaan ollut ongelmia orin selässä. Liitävin askelin ori teki upeat lisäykset ja hetkessä se kokosi itsensä ja asteli uljaasti koottua ravia. Laukkatyöskentely vaati vielä hieman hiomista. Jasnyn oikea käsi valui helposti liian alas, jolloin Rare tasapainotti itseään kääntämällä päätään kummallisesti. Jouduin huomauttamaan käden asennosta vain kerran, jonka jälkeen ei laukassakaan ollut moittimista. Kaikki onnistui avotaivutuksista laukanvaihtoihin. Loppuverryttelyt halusin tehtävän kevyemmällä tuntumalla. Rarella oli jo mukava hiki pinnassa, mutta se ei reipasta loppuverryttelyä paljon hidastanut - päinvastoin, ori tuntui melkein liikkuvan paremmin kuin alkuun. Sehän tässä tosin oli ideanakin. Hienoa työtä molemmilta!

16.01.2012 Kouluvalmennus, valmentajana kitta
Jasny oli jo maneesissa verryttelemässä suomenhevosoriaan Rarea. Ratsukko oli hieman lattean näköinen, nuutuneita molemmat. Alkuun halusin verryttelyä ravikahdeksikolla. Rare liikkui kyllä ihan kohtalaisen hyvin, eikä kuskikaan ollut pahemmin hukassa, mutta silti jotain puuttui. Sain toden teolla patistaa, että hommaan tuli jotain rotia, eikä ratsastaminen mennyt pelkäksi nuokkumiseksi. Jasny havahtui kunnolla siinä vaiheessa, kun pyysin häntä käyttämään raippaa, ihan kunnolla. Pieni muistutus oli paikallaan molemmille, sillä Rare käänsi heti korvat eteenpäin ja kipaisi reippaaseen raviin, jota Jasny sai vaihteeksi jarrutella. Hyvä, ei enempää punkemista. Laukan kanssa oli tänään tekemistä. Rare ei kantanut itseään oikein, se vain laahusti eteenpäin runko pitkänä. Jasny tiesi kuitenkin, miten orin saa kokoamaan itsensä kunnolla, enkä joutunut paljon neuvomaan, kun laukka oli taas kuosissaan. Seuraavaksi eteen tuli lisää laukkaongelmia, kun siirtymiset menivät ihan huitomiseksi ja laukkavoltit epäonnistuivat. Homma alkoi alusta, laukan rytmiä haettiin ja tehtäviä kerrattiin. Huolellinen ratsastus ja pilkun viilaaminen kuitenkin kannattivat, sillä loppuverryttelyt sujuivat jo kohtalaisen hyvin. Rare laukkasi pyöreästi ja pehmeästi, ja Jasny sai vain matkustaa kyydissä. Tästä on hyvä jatkaa! Loppuverryttelyiksi oli tarjolla kiemurauria ravissa pohkeenväistöjen kera. Rare oli kuuliainen ja käytti liikkuessaan koko kehoaan, joten sain vain katsella ratsukon menoa hymyillen. Hyvää työtä!

01.03.2012 Kouluvalmennus, valmentajana sabina
Traktori oli juuri saanut kentän aurattua kun Rare saapui ratsastajansa kanssa vierelleni. Kyselin hieman toiveita tunnin suhteen ja sainkin hyvän käsityksen siitä, mitä tämän ratsukon kanssa pitäisi eniten treenata. Kehotin ratsukkoa aloittamaan veryttelyn kiemurauralla ja siirtymisillä. Korjasimme muutaman virheen heidän työskentelystään, kuten ratsastajan hartioiden jännittämisen, ennen kuin pyysin heidät keskihalkaisijalle. Aloitimme avotaivutuksilla käynnissä ja pian huomasinkin miksi ratsastaja pyysi tämän treenin. Rare hakeutui koko ajan pois pohkeelta ja näytti lähinnä kiemurtelevalta lahnalta. Kehotin ratsastajaa ottamaan reippaammaan ohjastuntuman sekä pitämään raipan mukana harjoituksissa. Kokeilimme välissä myös takaosakäännöksiä jotka sujuivatkin oikein mallikkaasti. Palatessamme keskihalkaisijalle pyysin ratsastajaa pistämään ratsunsa ojennukseen ja päättäväinen asenne näkyikin melkein heti ja Rarekin näytti rentoutuvan huomattavasti. Toistimme harjoituksen useaan kertaan eri suuntiin kunnes ratsukko sai lähes täydelliset pisteet minulta. Loppuveryttelynä ratsukko ravaili hetken pitkin maneesia ja lähti vielä pienelle maastokävelylle. Kiitos ja hei!

11.03.2012 Kouluvalmennus, valmentajana sabina
Olin jo kerran aijemmin käynyt valmentamassa Rarea joten tiesin mitä tuleman pitää. Kun näin ratsukon kentällä ravailemassa en voinut uskoa silmiäni, oliko tuo todellakin se sama luikerteleva lahna jonka näin viime kerralla? Tervehdin ratsastajaa ja sain hyvän selvennyksen siitä, mitä viime käyntini jälkeen olikaan tapahtunut. Koska meidän ei tarvinnut tänään toistaa samoja asioita, päätin kokeilla jotain hieman erilaisempaa. Hain kentän laidalta tötsiä, mistä tein ratsukolle selvät maamerkit ja kerroin mitä minkäkin kohdalla tulee tehdä. Ensimmäiselle tötsälle tuli mennä uraa pitkin käynnissä, mistä piti nostaa vastalaukka. Toisen tötsän kohdalla piti vaihtaa laukkaa ja kolmannen kohdalla pysähtyä ja jatkaa käynnissä. Neljäs tötsä oli merkkinä kootusta käynnistä ja viidennen kohdalla piti tehdä takaosakäännös. Annoin ratsukon käydä 'radan' kerran läpi ja olin hyvin tyytyväinen heidän yhteistyöhönsä, vaikka laukanvaihto menikin ravin kautta. Toisella kerralla sekin virhe korjaantui enkä löytänyt sen jälkeen enää oikein huomautettavaa. Kokeilimme vielä tunnin lopussa koottua ravia pääty-ympyrällä ennen loppukäyntejä. Kiitos tästä.


Päiväkirja

02.01.2012 Eilen Aarre oli saapunut Seljasaaren Kartanolle turvallisesti ja tänäänkin se saisi jatkaa semivapaalla linjalla. Tupsahtaessani tallikäytävälle oli suuri nuorten tyttöjen hoitajalauma piirittänyt pikkuiseni karsinan. Seurasin hetken sivummalta ja oli siinä pokassa pitelemistä, kun orin lempinimi luki nimikyltissä ja joku muka-aikuinen teini sai suussaan väännettyä Raresta Rearin. "Ei suokille voi antaa englantilaista lempinimeä, kuinka tyhmä joku /'r??/." Tässä kohtaa minun oli pakko puuttua peliin, "sen voi sanoa ihan suomalaisittain" hykertelin. Äsken äänessä ollut tyttö tuhahti tyytymättömästi ja lähti nokka pystyssä kulkemaan pois saattueineen. Aarre tapitti minua pelokkaana karsinansa perimmäisestä nurkasta ja huokaisi helpotuksesta, kun tunnisti mammansa saapuneen. Teimme vain leppoisan kävelylenkin tutustuessamme tarkemmin Seljiksen maastoihin ja tallipihaan.

17.03.2012 Herätyskello soi tänään poikkeuksellisen aikaisin, kun suuntana oli suomenhevosnäyttelyt Aavassa. Uninen Aarre tahtoi olla vähän huonolla tuulella, kun hänen korkeutensa oli tökitty hereille kesken parhaiden unien. Pääsimme kaikesta huolimatta lähtemään tallilta ajoissa ja Aavaankin saavuttiin ihan aikataulussa. Erään ystäväni puunaillessa Aarretta edustuskuntoon, kävin minä kiertelemässä aluetta. Hevoset olivat toinen toistaan upeampia ja jokaisella sekunnilla vaivuin yhä syvemmälle siihen uskoon, että lähtisimme oman pienen Raremussukan kanssa täältä tyhjin käsin. Toisin kuitenkin kävi, sillä vaikka olin suomenpienhevosoriiden luokkaa katsoessani haljeta jännityksestä, vei Aarre voiton! Jo siinä vaiheessa kiljuin ilosta niin, että ympärilläni olleet ihmiset mulkoilivat minua todella tuimasti. Best in Show -kehän odottelu oli yhtä tuskaa, enkä voinut lopettaa Aarteen pakonomaista harjausta. Ori raasu suuttui minulle entisestään aamuherätyksen jälkeen, mutta en antanut sen haitata omaa intoani. Oli hyvä etten minä itse ollut esittämässä Aarretta, sillä jollei meillä olisi mennyt pojan kanssa totaalisesti sukset ristiin, en minä olisi pystynyt kulkemaan paniikkitärinäni kanssa askeltakaan. Lopulta BIS-kehän koittaessa tapitin tapahtumaa sivusta kuin horroksessa ja kun Rare julistettiin koko kilpailun voittajaksi, minä pyörryin ...ihan oikeasti. Pienestä välikohtauksesta huolimatta pääsimme takaisin Seljasaaren Kartanolle turvallisesti, minun hukuttaessani Aarre raukan ylettömiin hellyydenosoituksiin.

29.03.2012 Tarinakoulukilpailut Luxus Poniesissa, tuomarina wortel
Kilpailuihin valmistautuminen talvisin suoritetaan meillä päin Lapissa tarkasti vaalitun kaavan mukaisesti. Päivä aloitetaan pitkällä vaelluksella ja lumihankitreenillä, eikä metsäretki olisi mitään ilman eksymistä kuusikkoon moneksi tunniksi. Mutkitta tie vie poikkeuksetta takaisin tallipihaan ja siinä välissä ei ehdi edes hengähtää, kun oma rooli on pilkkoa polttopuita illan pakollista saunahetkeä varten, hevosen toimiessa arvovaltaisena tuomarina hyläten liian isot tai muuten huonot klapit siirtämällä ne sivuun. Saunan lämmitys toimii omassa roolissaan, kun ei se halua syttyä ja vihdoin tulen räiskyessä kiukaassa, näyttää kello jo lähemmäs puolta yötä. Siinä vaiheessa se hupi vasta alkaa, kun itse nauttii löylyistään ja herra polttopuuvastaava haluaa saada myös osansa lämmöstä. Niinpä ylimmällä lauteella kehrää ihmislapsi kuin kissa uuninpankolla ja ovesta pilkistää erään tirkistelevän orin läsipää. Seuraavana on vuorossa lisää lumihankitreeniä, mutta tällä kertaa itse ratsastaja saa olla se, joka kirmaa ympäriinsä ilkosen alasti, hevosen hävetessä tätä silmät päästään. Kun on lämmitelty vähän lisää, käyvät uskaliaat yksilöt avannon puolella ja sitten saakin jännittää, kumpi on kisapäivänä kipeänä. Kyllä se treenistä käy, sillä aamuyön koittaessa kaksikko simahtaa uneen samalla sekunnilla ja herätessä akut ovat latautuneet täpötäyteen päivän suurta koitosta odottamaan.

05.04.2012 Aarre kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Ori raasu jäi vain pisteen päähän kakkospalkinnosta, joten kyllä se uusintakierros pitää vielä joskus ottaa! Odotukseni olivat korkeammalla, mutta olen silti ylpeä komeasta pienestä pojastani, sillä omaan silmään se näyttää juuri täydelliseltä.

18 + 16 + 18 + 17 = 69p KTK III
- Hyvät tyypit, pitkä runko, ryhdikäs, laskeva lautanen, vasikkapolvet
- Lyhyt kaula, pitkä runko, vento selkä, jyrkkä lautanen, jalka-asennoissa korjattavaa.

15.06.2013 Suomiherra palkittiin kouluratsastusjaoksen laatuarvostelun toisella palkinnolla. Tällä kertaa Aarteelta uupui yksi piste ensimmäisestä palkinnosta ja se kyllä jäi harmittamaan. Tapahtuneen vuoksi tässä on ollut vähän motivaation puutetta itse kullakin, joten Aarre saa pitää pitkän kesäloman ja kasvattaa mahaansa laitumella.

19 (7+6+6) - 40 - 22 - 10 - 8 = 99 p. KRJ-II

07.01.2014 Vihdoin saavutimme toisen kantakirjauspalkinnon!

18 + 17 + 17 + 18 = 70p KTK-II
- Hyvät tyypit, kevyt pitkähkö runko, jyrkähkö lautanen.

Copyright Jasny (VRL-01414) - 2009
virtuaalihevonen / sim game horse